Poslovne Strane

SAKOI, KRAVATE, SUKNJICE... Poznata dijaznerka kreirala UNIFORME i njima oduševila i roditelje i ĐAKE OŠ "Sveti Sava"

Uniforme nisu zaživele po školama od 1. septembra, jer se na prste jedne ruke mogu nabrojati obrazovne ustanove u kojima je uvedeno jednobrazno oblačenje, ali ipak postoje i suprotni primeri.

U OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu, jedno odeljenje i to I-1, dobilo je moderne uniforme kao poklon od poznate modne kreatorke Dragane Ognjenović. I to u plavim i narandžastim bojama, sa sve sakoima i kravatama za dečake, a suknjicama, i tregerima za devojčice. Uz obavezne narandžaste dokolenice!

Kako su nam mališani rekli, devojčicama se najviše sviđaju suknjice, dok dečaci imaju primedbe na - kravate.

- Najviše mi se sviđa košulja, pošto je ranije nisam nosio često - ističe Andrej.

Da i pored uniforme ima mesta kreativnosti, pokazale su devojčice sa kikicama, repićima i drugim frizurama, koje su držale šnale i gumice u tonovima odeće.

Šarčević: Pomoćićemo školama da uvedu uniforme

Kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, uniforme bi u svim školama trebalo da zažive u naredne dve godine.

On je istakao da se oko 55 odsto škola u Srbiji izjasnilo da će ove školske godine pokrenuti pitanje uniformi, kao i da im je Ministarstvo ponudilo sve vrste pomoći.

- Svesni smo da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da izmenama zakona koji će biti do kraja meseca, vidimo šta je to moguće da sama škola uradi, jer nemaju sve škole sve potrebne uslove. Neke od njih imaju veće sopstvene prihode koje mogu da upotrebe u tu svrhu - ističe Šarčević.

On je istakao da je ovo samo jedan primer kako jedoobrazna odeća može da izgleda, kao i da roditelji mogu da se dogovore i da to bude sportska varijanta, ili polo majice sa obeležjem škole.

- Ovo je samo početak uređivanja škola, a radićemo i nameštaju, toaletima, salama, kao i na zdravoj ishrani đaka - najavljuje Šarčević.

 


Izvor: blic.rs