Poslovne Strane

Минимална цена рада биће повећана на 143 динара

У Влади Србије чланови Социјално-економског савета договорили су се да минимална цена рада за наредну годину буде повећана на 143 динара, сазнаје РТС. Она сада износи 130 динара. Минималну зараду од 22.620 динара у Србији сада прима око 350.000 радника.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић прецизирао је у изјави Танјугу да ће одлука Савета бити у форми предлога упућена Влади Србије.

Социјално-економски савет је прихватио предлог министра финансија Душана Вујовића, који је објаснио да постоји простор у буџету да се минималац повећа за десет одсто.

Како каже Атанацковић, од министра Вујовића су добили обећање да, с друге стране, неће бити нових оптерећења за привреду.

Председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић рекао је Танјугу да је седница била посвећена утврђивању минималца и да је мало дуже потрајала расправа пошто су сви износили различите аргументе, али да су сви били за то да се минималац повећа.

"Ми смо били за то да се минималац повећа на 154 динара, у једном тренутку је предлог био прихваћен од послодаваца – ако дође до значајнијег повећања неопорезивог дела зараде. Аргументација Вујовића је била да 'фискално неутрално повећање' не може да издржи до тог степена повећање и да је одрживо, како смо се договорили, да оно буде за десет одсто, односно на 143 динара", рекао је Стојиљковић.

Каже да, ипак, синдикати нису задовољни толиким повећањем пошто је минимална месечна плата онда око 200 евра, с обзиром на то да је око 350.000 оних који раде за минималац, односно сваки пети запослени.

Каже да сада следе разговори и о повећању зарада у јавном сектору.

Када је реч о повећању неопорезивог дела зарада, Стојиљковић наводи да данас није било прецизних рачуница и података за то повећање и да очигледно Министарство процењује да нема неког нарочитог простора за то, а да се остане на фискално неутралној позицији односно без значајнијих губитака за буџет, као и ни за значајније олакшице за предузетнике и ослобађање од парафискалних намета.

Социјално-економски савет Републике Србије чине представници Владе, репрезентативних синдиката и послодаваца.

Рок за утврђивање минималне цене рада за наредну годину био је 15. септембар, а ова цена ће важити од 1. јануара.

Минимална цена рада по сату је од почетка ове године повећана са 121 динар на 130 динара.

Минималну месечну зараду од 22.880 динара у Србији прима око 350.000 радника.

У претходних пет година је минималац повећан за 15 динара.

Izvor: rts.rs